Hästar uppstallade hos mig blir omsorgsfullt omhändertagna och skötta. Foder och strö är givetvis av bra kvalitet. De vistas ute i hage varje dag. Under tiden din häst står här så ombesörjer jag hovslagare, avmaskning och eventuell vaccinering och veterinärvård. Vi skriver ett kontrakt där alla detaljer och önskemål framgår.

Du är alltid välkommen att göra ett besök här och se när jag rider och tränar hästarna, efter att först ha ringt och vi kommit överrens om en tid. Titta gärna in i sadelkammaren för att se den utrustning jag använder till hästarna.

Varför lämna sin häst i träning?

Ofta är det brist på tid och kunskap som avgör att man lämnar sin häst till tränare. Särskilt inridningen bör göras av någon som vet vad man ger sig in på, vad man bör lyssna efter hos unghästen, och som har erfarenheten. Unghästar lär sig fort, dessvärre lär de sig även fort det som är lite fel.

I nuläget tar jag endast in träningshästar i mån av plats och tid. 

Ring eller maila för information och prisuppgifter.

Hur länge?

Tänk på att det blir en stor omställning för en häst som lämnas iväg på inridning eller träning. Den skall vänjas in vid ett nytt stall och nya rutiner. Ofta är det första gången hästen är iväg hemifrån. Den ska ställa om sig till att bli "tränad", att vara koncentrerad när jag håller på med den. Allt detta tar tid samtidigt som den ska lära sig en del av det en ridhäst bör lära sig. Att bara vänja hästen vid sadel och ryttare tar sällan någon längre tid. Det är allt det andra som hästen bör få tid på sig att ta in; att se och höra annat än den är van vid, lära sig stå still, bjuda framåt och hitta balans och rytm under ryttare... allt som är viktigt och nyttigt för att bli en allsidig häst.

En häst märker snabbt om du vet vad du sysslar med och hur saker och ting ska utföras. I samma ögonblick den förstår att du är osäker, eller inte vet vad du ska göra, kommer den med egna mer eller mindre trevliga förslag om vad som ska göras.

I den unga hästen bygger du också den häst du ska rida och kanske tävla i framtiden. Är det lite kaotiskt, oroligt och stressigt - ja då blir det en vana hästen får. Det som sker den första tiden i en ung hästs liv blir också ett mönster för hur dess attityd och vilja blir framöver.

Att hästar är vanedjur och lever i nuet är också viktigt att tänka på vid inridning och träning. Om träningen går lugnt och konsekvent till väga, hästen är harmonisk och lugn, den lär sig något positivt varje gång, ja då blir det en vana att vara villig och lyhörd. Det är inte alla gånger vad man gör, utan vad man inte gör med sin unghäst som är viktigt.

Jag tar helst inte emot hästar för kortare tid än tre månader. Är du själv en duktig ryttare kanske du kan ta vid där och bygga vidare på grundjobbet jag har lagt ner. Är du inte så säker, och kanske heller inte van med unghästar, behövs det förmodligen längre tid.

Det är förstås en fråga om pengar, men se det som en investering i hästen. Köpesumman betalar du en gång, medan grunderna och starten till träning och utbildning har du nytta av hela hästens liv.

Mer om unghästar

Jag vill gärna säga några ord till om detta med unghästar, och för all del även äldre hästar.

Jag har under mina år som tränare och instruktör blivit mer och mer förvånad och bedrövad över hur vansinnigt illa ställt det är med god grundridning hos våra westernhästar i många fall.

Jag stöter ideligen på hästar som är helt utan bjudning, takt, balans, rytm och hållning under ryttare. Dessa hästar är oftast väldigt stressade, oroliga, ligger på och har inte sällan begynnande förslitningsskador och/eller inflammationer.

Många har trots detta lärt sig att utföra riktigt avancerade manövrar och rörelser, ofta på stångbett, enhandsfattning och långa tyglar... men kan inte röra sig balanserat och bärigt i skritt, trav och galopp samt korrekta övergångar med ett lätt stöd i handen!?!

Den här trenden måste vändas. Det tar tid att lägga en god grund hos en häst, och det finns ingen rimlig anledning till varför detta skulle gå snabbare på en westernhäst.

Det är kanske här man först och främst ska ta hjälp av någon som har kunnandet, rutinen och erfarenheten, för att undgå en del problem i framtiden.

En del hästägare vill bara lämna hästen för en månad eller tom bara ett par veckor (jag vet att det finns westerntränare som utger sig för att rida in hästar på ett par veckor, eller tom över en helg...) Några vill bara ha hjälp med det de tycker är viktigast, d v s att hästen blir sutten på tillräckligt många gånger så de själva kan sitta upp och känna sig lite tryggare. Det många är rädda för är just att hästen ska börja bocka, stegra sig eller springa iväg med dem när de börjar rida in den.

Många sitter och är lite rädda och då klamrar de sig fast i sadeln och blir obalanserade. Det märker hästen fortare än man tror. Det gör att hästen blir ängslig för han känner att du inte klarar av att lotsa honom igenom det som är helt nytt för honom. Det gör honom rädd och osäker. Detta blir ett mönster - för hästar är vanedjur.

När du ska köpa häst

Jag vill gärna ge det rådet att om du själv är lite osäker och/eller orutinerad – köp en äldre redan inriden häst som är van vid lite olika ryttare och är trygg i olika situationer. Då får du som regel mycket roligare med en gång och slipper en del bekymmer.

Tyvärr får många ryttare medför lite rutin och kunnande rådet att köpa en ung häst för det är "nyttigt och lärorikt" att växa och utvecklas tillsammans. Det kan gå bra, men risken att det inte gör det är avsevärt större, köp en inriden, stadig häst som du kan ha kul med från början!

Skola in er tillsammans

Har du din häst i träning här så vill jag gärna att du efter en tid kommer och rider lite lektioner på din häst så att jag kan skola in er tillsammans och dela med mig av mina erfarenheter som din häst har gett mig.

Det har varit en lång resa och ett tufft jobb för din häst i träning här hos mig att förändra sitt förhållningssätt till träning, i många fall att hitta ett helt nytt sätt att röra sig på, börja bygga styrka, få en annan uppfattning om hur man använder och hanterar sin kropp, förändra sitt uppförande och attityd mm.

Allt detta och lite till skall du som ryttare matcha och leva upp till, du och din häst är ett team, många gånger glömmer vi som ryttare att ställa krav på oss själva.

Du som delar mina åsikter, kanske har sett mig och mina hästar tävla tillsammans och tyckt om vad du såg, eller kanske tittat på träningar och lektioner, Välkommen med din häst!